top of page

MULTIFELT
FACTORY

Gyárunkban a hazai piacon egyedüliként 1896 óta készül prémium gyapjúfilc alapanyag.

A több mint 125 éves szakértelem, a kimagaslóan környezetbarát gyártási technológia lehetővé teszik, hogy az ódon gyárépület falai között folyamatosan készüljenek az organikus gyapjúfilcek.

Elkötelezettek vagyunk a nemez népszerűsítése iránt, hiszen egy olyan textil, ami  választ ad a jelenkor kihívásaira: természetes, időtálló, fenntartható, megújuló.   

Ismerje meg a gyapjúfilc sokoldalúságát!

A GYAPJÚFILC GYÁRTÁSA

A gyapjúfilc olyan tulajdonságokkal rendelkezik mint pl. az egyedülálló tartósság és ellenállóképesség. A szálak hullámossága természetes rugalmasságot biztosít. Ez a rugalmasság teszi ellenállóvá, míg a szálak külső burkolata védőfilm réteget képez, amely a kopásállósága záloga. A lanolin, a vékony viaszos bevonat a gyapjú szálakon a gyapjút vízállóvá és fénytűrővé teszi. A gyapjú jól festhető, mivel a természetes festékek egészen a szál közepéig beivódnak és a szín intenzívvé és állandóvá válik. Ezen kívül mivel minden gyapjúszál természetes nedvességtartalommal bír, tökéletesen tűzálló, mindennemű kémiai kezelés nélkül. 

birkanyiras.png

1. Birkanyírás

A birkákat évente, rendszerint nyár elején nyírják, hogy ebben az időszakban a juhoknak ne legyen melege, de a téli időszakra már visszanövesszék a bundájukat. 

gyapjumosas.png

2. Gyapjútisztítás

A  lenyírt gyapjút megtisztítják a növényi és állati szennyeződésektől, ezután karbonizálás következik majd a farkasológép elemi szálakra tépi a gyapjút.

kartolás.png

3. Kártolás

A rakoncátlan gyapjúszálakat rendezett egységbe fésüli a kártológép, így kialakul egy egybefüggő paplan, mely tekercselve várja a következő lépést.

nemezelés.png

4. Nemezelés

A magas hőmérséklet és a vízgőz hatására a gyapjúszálak pikkelyei megnyílnak és a nemezelőgép dörzsölő mozdulatai segítségével egymásba kapaszkodnak, így alakul ki a nemez, melyet még szükség szerint a kallózógép tömörít tovább.

Oeko_tex_-_standard_100_-_11_2022.png

5. Festés

Az elkészült gyapjúfilc festéséhez  Oeko-Tex Standard 100-as besorolású színezéket használunk. Egyedi színek festésére is van lehetőség.

szaritas.png

6. Szárítás

A kész filcet szárítjuk, vasaljuk, illetve vastag ipari filcek esetén préseléssel fejezzük be és tekercsben raktározzuk.

A GYÁR TÖRTÉNETE

Eiser_üzem_század_elehe.png
levelpapir.png

A Kőszeg határában csordogáló Gyöngyös-pataknál 1841-től már helyi iparosok kallózták a posztót, majd szép sorban elkezdtek felépülni a gyár ma is álló épületei.

1896-ban Eisner Kamill prágai kalapgyáros és fivére vásárolta meg 11.000 Ft-ért, a korban hatalmasnak számító épületet teljes felszerelésével együtt. Az új tulajdonos az első hírek szerint kalapgyárat akart létrehozni.

Az iratokban legtöbbször csak az Eisner Testvérek Nemezgyárát említik, de a cég által használt fejléces papír alapján megállapítható, hogy a nevük Magyar Nemez-Ipar-Társaság volt. Az építkezéssel és a gépek elhelyezésével valószínűleg 1898 elején végezhettek, mert ekkor kérték a városi tanácstól a gyári munkarend elfogadását. Ez meg is történt, csak a vasárnapi munkavégzést húzták ki belőle. Láthattuk, hogy a termelés mielőbbi beindításához csak a legszükségesebb átalakításokat végezték el. 

1920.png

​A Nemezgyárban a visszaemlékezések szerint 1927-ben cserélték ki a berendezést. Az egyik csehszlovákiai gyárban leszerelt, az 1880-as években gyártott „Vohl-típusú" gépek kerültek Kőszegre, melyek közül van olyan, ami ma is működik.

bottom of page